طنین همتی|شهرآرانیوز، کلیپهایی که معمولا در فضای مجازی منتشر میشود، قبل از انتشار در گروههای دیگر باید صحتوسقم آن مشخص شود. کلیپی در فضای مجازی منتشر شده است مبنی بر استفاده از دستگاههای طلایاب برای سرقت از منازل. در این کلیپ گفته میشود که در فضای خارج از خانه و ساختمان امکان تشخیص وجود طلا در منازل وجود دارد. در این کلیپ گفته میشود که سارق از نقطهای دور با طلایاب سیگنال طلا را از منازل اطراف میگیرد و وجود طلا در هر نقطه را مشخص میکند؛ اما بهگفته کارشناسان حوزه جرمیابی، این موضوع صحت ندارد و سارقان باتوجهبه تجربیات گذشتهشان در سرقتها، وجود طلا و جواهرات گرانقیمت در نقاط خاصی از منازل را تشخیص میدهند.
دستگاههاي فلزیاب به درد سارقان نمیخورد، زیرا این دستگاهها چند مدل هستند. دستگاههایي هستند که بهمحض وجود فلز بوق میزنند، آنهم در شرایطی که دستکم تا ۳متر اطراف دستگاه فلز دیگری نباشد. چنین دستگاهی در خانهها کاربرد ندارد، چون در خانهها بهوفور فلز وجود دارد، مثل در، پنجره، کابینت و تعداد زیادی از وسایل منزل که از فلز ساخته شده است.
در اعترافات سارقان هیچ اشارهای به استفاده از دستگاه طلایاب نشده است
سرهنگ کارآگاه محمدرضا جعفری، رئیس سابق اداره عملیات ویژه پلیس آگاهی خراسان رضوی، در گفتوگو با شهرآرانیوز اظهار کرد: تاکنون در دستگیری باندهای سرقت منزل بهوسیله پلیس آگاهی، هیچ طلایابی از سارقان کشف نشده است و در اعترافات آنها هیچ اشارهای به استفاده از دستگاه طلایاب برای سرقت از منازل که معمولا اشیای گرانقیمت مثل طلا جزو آن بوده، نشده است.
بهگفته وی، دستگاه فلزیاب دستگاهی گران و سنگین است و جلو تحرک افراد را میگیرد و معمولا برای حفاریها استفاده میشود و عمدتا فلزیابها به کمر بسته میشوند و دارای یک دستگاه دتکتور مثل دسته جاروبرقی هستند.
وی با بیان اینکه معمولا سارقان با محلهایی که اشیای گرانقیمت در خانه پنهان میشود آشنا هستند، تصریح کرد: براساس تجربه ۳۰سال خودم در بحث سرقت، معمولا سارقان براساس تجربهشان مکانهای مخفیشدن طلا و جواهر را تشخیص میدهند و ربطی به استفاده از دستگاههای طلایاب و این قبیل دستگاهها ندارد. بیشتر طلاهایی که سرقت شدهاند، در اتاق خواب و در دسترس سارقان یا داخل گاوصندوق است که سارق اگر امکانش باشد، آن را با خودش میبرد. معمولا سارقان بعد از چندینبار خانهرویی برحسب تجربه محل مخفیکردن طلاها را بهخوبی حدس میزنند.
این سرهنگ بازنشسته که ۳۰سال در بخش سرقت اداره آگاهی سابقه دارد، همچنین میگوید: البته در مواردی بهدلیل اینکه طلا و اشیای گرانقیمت بهخوبی پنهان شده و امکان تشخیص مکانش نبوده، از دست سارقان در امان مانده است.
وی با اشاره به اینکه سارقان شگردهای متفاوتی برای سرقت از منازل دارند و بیشتر ترجیح میدهند وسایلی را سرقت کنند که کمترین حجم و کمترین آسیبپذیری را برای آنها داشته باشد، گفت: مهمترین اصل این است که شهروندان ما تا حد امکان لوازم قیمتی مثل طلا و جواهر را در خانه نگهداری نکنند. سارقان معمولا مکانی را انتخاب میکنند که احتمال وجود اشیای قیمتی در آن هست.
سرهنگ کارآگاه جعفری تصریح کرد: معمولا سارقان خانههایی را برای سرقت انتخاب میکنند که بعد از تاریکشدن هوا برق آنها خاموش است یا با زدن زنگ به منزل مدنظر پاسخی دریافت نکردهاند. اینها مواردی است که این اطمینان میدهد منزل خالی است.
وی افزود: یکی از عوامل دیگر برای شناسایی منزل مدنظر، خانههایی با نمای اعیانی است یا منازل ویلایی و آپارتمانهایی که یک واحد در هر طبقه هستند. بهجرئت میتوان گفت بعضی سارقان روزها و ساعتها سوژه را زیر نظر دارند و حتی تعداد نفراتی را که به آن منازل رفتوآمد میکنند، شناسایی و زمان ورود و خروج را دقیق بررسی میکنند و بعد از اینکه مطمئن شوند فرد یا افرادی در منزل نیستند، به منزل وارد میشوند. ولی بیشتر سارقین خصوصا سارقینی که از دیگر استان ها برای سرقت به مشهد می آیند، وقتی می بینند چراغ منزلی خاموش است یا صاحبخانه با قفل نمودن درب ورودی از منزل خارج می شود پس از زنگ زدن و اطمینان از عدم حضور ساکنین، به منزل وارد می شوند.
بهگفته سرهنگ کارآگاه جعفری، معمولا در شهر مشهد در مناطق کمبرخوردار سرقت بهندرت اتفاق میافتد و اگر هم سرقتی اتفاق بیفتد، سرقت طلا و جواهر یا پول نیست، چون سارق میداند که در این دسته خانهها بهندرت پول و طلا وجود دارد. اما برعکس، در محله برخوردار مشهد این حجم سرقتها خیلی بیشتر است، چون سارق میداند در این خانهها حتما طلا یافت میشود. البته نمیتوان گفت از منازل مناطق پایینشهر دزدی نمیشود، اما بیشتر سرقتها محلی یا نوعی سرقت داخلی است.
وی با بیان اینکه بیشتر سرقت از منازل در آخر هفته و تعطیلات آخر هفته که معمولا شهروندان به گشت و گذار و تفریح به خارج شهر می روند انجام می شود در ادامه گفت: همانطور که ما بهعنوان پلیس اقدامات سارقان حرفهای را رصد میکنیم، آنها هم موقعیتهای اجتماعی را رصد میکنند. برای مثال در برههای که بانک مرکزی به مردم سکه توزیع میکرد، مردم این سکهها را پس از دریافت در خانه نگه میداشتند که باعث شد در این بازه سرقتهای منازل افزایش یابد.
همیشه احتمال سرقت از منزل هست
وی در پاسخ به اینکه شهروندان معمولا چه اقداماتی برای پیشیگری از سرقت منازل باید انجام دهند، گفت: استفاده ار درب ضدسرقت، دوربین و دزدگیر میتواند زمان وقوع سرقت را به تأخیر بیندازد اما بهجرئت میتوان گفت هیچکدام از این راههای گفتهشده اقدامات پیشگیرانه قطعی نیست. مهمترین راه که میتوان از این دسته سرقتها و خسارتها در امان بود، این است که اشیای گرانقیمت را در منازل نگهداری نکنند و این اشیا را به صندوق امانات بانکها منتقل کنند.
وی اضافه کرد: متأسفانه در شهرهای بزرگی مثل مشهد، در یک مجتمع مسکونی چندواحدی حتی ساکنان هم یکدیگر را نمیشناسند. اگر ساکنان ارتباطشان را بیشتر کنند و از ورود و خروج همدیگر بیشتر مطلع شوند، میتوانند افراد ناشناس را شناسایی کنند که بهعنوان یک اقدام پیشگیرانه خواهد بود. نگهدارینکردن اشیای گرانقیمت در خانه و ایجاد روابط صمیمانه با همسایهها میتواند از وقوع سرقت بهویژه در آپارتمانها جلوگیری کند.
سرهنگ کارآگاه جعفری یادآور شد: موضوع دیگری که زمینهساز سرقت است، رعایتنکردن حفاظت گفتار است. در حدیثی از حضرت علی(ع) اشاره میشود به اینکه «سه چیز را از دیگران بپوشانید؛ یکی رفتوآمدها، یکی داراییها و دیگری اعتقادات». متأسفانه ما گاهی و بیشتر در بین خانمها میبینیم که آمار اشیای گرانقیمت و طلا و جواهر را به دیگران میدهند. شاید آن افراد مستقیم سرقت نکنند، اما ناخواسته به دیگران گفته میشود و فرصتی میشود که غریبهها از میزان دارایی فرد مطلع شوند. پس در نتیجه رعایت حفاظت گفتارمان نقش مؤثری در پیشگیری از وقوع سرقت دارد.
همیشه هنگام دزدی یکی از همدستانم در خودرو بهعنوان راننده میماند و من داخل خانه میرفتم و دیگر همدستم نیز بهعنوان زاغزن در کوچه بود تا در صورت ورود صاحبخانه با تلفن همراه به من خبر دهد.
شش کلید داشتم که با آن قفلهاي کتابی را باز میکردم. درهاي ضدسرقت وقتگیر بود، به همین علت زیاد سمت آنها نمیرفتم.
وقتی وارد خانه میشدم، ساختمانهایي را که محافظ در ورودی نداشت یا محافظ آن باز بود، شناسایی میکردم و بعد زنگ آپارتمان را میزدم. اگر کسی جواب نمیداد، وارد خانه میشدم.
تخصصم فقط سرقت پول و طلاست، به همین دلیل پس از ورود به خانهها سریع سراغ اتاق خواب میرفتم؛ چون میدانستم اقلام باارزش در این اتاق نگهداری میشود. مشخص است که صاحبخانهها پول و طلا را در اتاق خواب میگذارند.
همیشه با یک کارت تلفن در آپارتمان را باز میکردم و داخل میرفتم. خانهها باید در صورت امکان در ضدسرقت داشته باشند، چون بازکردن آن کار آسانی نیست.
افراد بههیچعنوان پول و طلا را در خانههایشان نگهداری نکنند و اگر هم قصد چنین کاری دارند، گاوصندوقهاي مطمئن و ضدسرقت تهیه کنند. مقابل همه پنجرهها، نورگیر، پاسیو و روی دیوارهای کوتاه حفاظ مقاوم و مطمئن نصب کنید.
وقتی هوا درحال گرمشدن است. برخی ساکنان واحدها شب پنجرهها را باز و صبح هنگام ترک خانه فراموش میکنند آن را ببندند؛ این صاحبخانهها خودشان ما را به خانه دعوت میکنند. بعضیها نیز کلید را زیر پادری یا داخل جاکفشی میگذراند؛ آنها کار ما را آسان میکنند.
بازکردن در ورودی ساختمانها مشکل است، زیرا امکان دارد عابری مشکوک شود. افرادی که بیاحتیاط از پارکینگ وارد میشوند و تا زمان بستهشدن در صبر نمیکنند، راه را برای ما باز میکنند.
شایعه شده است که ما با دستگاه گنجیاب به خانهها میرویم و محل طلاها را پیدا میکنیم. نیازی به گنجیاب نیست. وقتی وارد خانه شویم، راحت میفهمیم که وسایل قیمتی و پول را کجا گذاشتهاند.
برخی فکر میکنند خیلی زرنگ هستند و وسایل را زیر لباس یا میان رختخواب مخفی میکنند، اما این محلها هم از نگاه ما دور نمیماند. آنها با اینکار همه وسایل را در یک محل قرار میدهند تا آسانتر سرقت شود.
توصیه میکنم اگر پول و طلا در خانه دارید، در محلهاي مختلف مخفی کنید تا همه دارایی را یکجا از دست ندهید. من در چهار ماه صد خانه را خالی کردم و اگر یکسال آزاد بودم، رکورد سرقت از خانه را میشکستم.
بسیاری فکر میکنند سرقت خانهها در شب رخ میدهد، ولی این ذهنیت باید تغییر کند و مردم بدانند زمان سرقتها اغلب در ساعات اولیه غروب آفتاب تا ساعت11 شب است یا در بین روز اتفاق میافتد. توصیه ما این است که گاوصندوقهاي خانگی به در یا اسکلت ساختمان پیچومهره شود تا امکان جابهجاییاش وجود نداشته باشد.
توصیه ما به شما: بهتر است اگر اندوخته شما بهصورت طلا در خانه نگهداری میشود، به بانک مراجعه کنید و با دریافت صندوق امانات خیالت خودتان را راحت کنید. (سایت تالاب)